academic journals ile ilgili görsel sonucu"

Uluslararası dergilere akademik çalışmanızı yollamak özen ve sabır isteyen bir iştir. Bu konuda akademik mentörlük sitesi olan AuthorAID üzerinden karşılaştığım ve faydalandığım kişi ve kaynaklar ve özellikle şu podcast ile daha önce farklı kaynaklardan derlediğim tecrübelere göre tüm değerli araştırmacılarımız için şöyle bir rehber hazırladım. Umarım faydalı olur:

1- Makale taslağını yaz, özeti hazırla

2- Makaleyi göndereceğin dergiyi seçmek için şu aracı kullanabilirsin. https://mjl.clarivate.com/mjl-beta/home Bu aracın özelliği, yazdığın taslak makalenin başlığı ve özetine göre en uygun dergiyi bulmaktır. Buna benzer iki araç daha var: Springer Journal Finder: https://journalsuggester.springer.com/ ve Edanz Journal Finder: https://en-author-services.edanzgroup.com/journal-selector

3- Dergi aramayı bir de manuel olarak gerçekleştir, Google Scholar’da anatar terimini (örneğin: text mining) ara ve çıkan makalelerin dergilerini not et. Bu dergilerle bir önceki adımdaki dergileri mukayese et.

4- Göndereceğin dergiyi seç, ancak ret ihtimaline karşı “etki faktörü” (impact factor) daha düşük bir dergi de seç. Mümkünde 4 veya 5 ilgili dergi adlarını al.

5- İlgili dergi sitesine git ve bu dergide ilgilendiğin anahtar terimle ilgili tüm makaleleri listele: örnek

6- Bu listedeki makalelerden en güncel bir kaçını oku, mümkünse diğerlerine de göz at. Ayrıca çalışmanı göndermeden önce istersen bu makaleleri “export” fonksiyonu ile indir ve çalışmanı daha da zenginleştir.

7- Göndermeye karar verdiğin dergi Elsevier’de ise bu derginin değerlendirme ve yayınlama süreleri de vardır.

Bunun için “View More on Journal Insights” linkini tıkla.

8- Süre konusunda problemin varsa daha hızlı değerlendirme yapan dergilere bakabilirsin.

9- Son dergi listeni yap.

10- Göndereceğin ilk dergide “Guidelines for Authors” ya da benzeri bölümlerdeki materyalleri dikkatle oku, derginin yayın politikasını vs. kontrol et, şartları incele, özellikle ücret istenip istenmediğine bak.

11-Makaleni gönderime hazırla

12- 5. adımdaki dergi sitesinde bulduğun makaleri de dikkate alarak, editöre özenle hazırlanmış bir “cover letter” hazırla, çalışmanın neden o dergide yayınlanması konusunda argümanlarını ortaya koy. O dergide alanındaki eski makalelerden de bahset.

13- Makaleni yükle ve cover letter’ini de ekle veya editöre epostala.

Bu kılavuz dışında şunlarada da bakabilirsiniz.

Sizin de tecrübeleriniz varsa, paylaşmanızdan ötürü minnetdar olurum.