Bilgisayarınızta temiz bir çalışma ortamı oluşturmak sanıldığı kadar kolay değildir.

Sürekli olarak kullanacağınız “dijital varlıklar” (DV) önem sırasıyla:

olarak özetlenebilir.

image

Bu 4 varlıkla ilgili olarak aşağıdaki iki ortamda çalışmak mümkündür:

SC: Tek bilgisayarda çalışmak daha pratik ve huzurludur ancak bilgisayarınızın olası çökme/çalınma durumunda tüm varlıklarınızı kaybedersiniz. Bu nedenle yedekleme kritik bir süreçtir. Yedeklemenin aynı bilgisayarda(LC) değil aşağıdaki ortamlardan birinde yapılması gerekir.

Kendi kendine e-posta yollamak da bir metot ise de dağınık ve efektif olmayan bir yoldur. Bu durumda yedeklenen dosyalar periyodik olarak (söz gelimi her ayın son günü ya da daha sık) yedeklenmelidir. Bu genelde unutulur. Bunun için ise akıllı telefonunuzun takvimine tekrar eden hatırlatma kurmanızı öneriyorum. Çok pratiktir.

Yedeklemenin handikapı, sözgelimi her saat yedek alamayacağınıza göre ya da unutma ihtimallerinizi hesaba katarsak veri kaybı riskini sıfırlamıyor olmasıdır. Yani dün periyodik yedeğinizi alır buün 4 sayfa yazar yarın verilerinizi kayberderseniz son yazdığınız 4 sayfa yok olacaktır. Ayrıca harici hard disikinizi de bozlulma ve kaybolma riski her zaman vardır. Bunun için ise cloud kullanmak (yedekleme aracı olmanın ötesinde) daha iyi bir yol olarak gözükmektedir. Bunu ise ikinci ortamı, birden fazla bilgisyarda çalışmayı anlatırken daha fazla ifade edeceğiz.

MC: Birden fazla bilgisayarda çalışmak ise bir çoğumuzun kabusudur. Makaleler bir bilgisayarda, notlar başka bilgisayardadır. Genellikle tam çalıştığınız sırada lazım olan makale diğer bilgisayarda unutulmutştur. Evet cloud bu durumda hayat kurtarır ancak cloud’a da kota sınırları vardır dahası senkronizasyon zaman almaktadır. Peki MC durumunda ne yapmak gerekir. Bunun için adına Dengelenmiş Materyal Metodunu DMM diyebileceğimiz metot önerilebilir.

Dengelenmiş Materyal Metodu

Tanım: Bir veya birden fazla bilgisayarda, tüm dijital varlıkların (DV) önem sırasıyla;

olmasını sağlamaya çalışan, varlıkların herhangi bir bilgisayar cloud arasında dengede tutulduğu yöntemdir.

Kurallar:

Ortam Kuralları

Tüm notlar tek dosyada kuralı eski bir teamülden gelmektedir. Şu formatta tutulur:

Makale başlığı 1 -Yazar-Yıl

Makale başlığı 2 -Yazar-Yıl

Tek materyaller tek klasörde kuralı ise pratik gibi gözükmese de dağılmışlık hissiden,mükerrer kayıtlardan kurtulmanın iyi bir yoludur. Ancak isimlendirme kuralları olmaksızın işe yaramaz. İsimlendirme kuralı, dokümanları sıralı ve taksonomik olarak kaydetmenin bir yoludur. Şöyle yapılır:

001. MakaleYılı-Başlıktan ilk max kelime-Yazar #Etiket Bilgisi.pdf

gibi. Burada sıra numarası dosyaların sizin kaydettiğiniz sıra içinde ve düzenli gözükmesini sağlar. Başa sıfırları koymayı unutmayın nitekim windows için 0001 ile 1 farklı değerlerdir ve sıra bozulur. Tüm başlığı yazmaya gerek yoktur makale başlığından bir veya iki kelime ile hatırlatması yeterlidir. Yazar bilgisi akademik metinlerde atıflar ve hatırlamak için önemlidir. Etiket bilgisi ise basit bir taksonomi yapmak için gereklidir. Bunun için en başta şöyle bir kategori listesi yapmış olabilirsiniz:

Buna göre diyelim ki danışmanınızın önerdiği kritik bir makale #BC olarak, sizin bulduğunuz uygulamalı bir makale #AD olarak etiketlenir. # ifadesinden sonraki harfler alfabetik düzende gitmelidir. Bu neye yaracaktır? Kaydettiğiniz makalerin sayısı yüzlere ulaşınca hangisi neydi diye bulamayabilirsiniz bu durumda bulunduğunuz dizinde arama kutusuna sadece

System.FileName:“#BC”

yazdığınızda danışmanınızın önerdiği tüm makaleler listelenecektir. (Daha karmaşık arama operatörleri için şurayı tıklayın) Ya da #A yazınca kendi bulduğunuz makaleler gelir. Dahası 29’a kadar değişik kategori kullanabilirsiniz gerektikçe ancak bence en fazla 7 kategori olmalıdır.(Bu arada W,P,N,M,V harfleri rezervdir sadece başta anlattığımız ana kategoriler içindir onları kullanmayın) Daha fazla kategori veya ayrıntı bilgi için README dosyası kullanmalısınız. Bu dosya ilgili materyaller klasörü altında not almak istediğiniz dosyalar için kısa bilgiler girebileceğiniz basit bir text dosyası olabilir.

image

Bu kadar kurallı olmanın basit bir gerekçesi vardır. Materyal ve dokümanlarınıza siz hakim değilseniz sonuç alamazsınız. Dahası stresli ve huzursuz çalışırsınız. Bazı insanların bilgisayarları binlerce materyalin yer aldığı dipsiz bir kuyu gibidir. Fazla ve düzensiz materyal tutmak bilgelik değil koleksiyonculuk olur. 

image

Bu nedenle okumadığınız veya ilgisiz olduğunuz materyalleri ara sıra temizleyin. Eğer kıymıyorsanız yedekleyin ancak bilgisayarınızda tutmayın. Sırf bu iş için çöp kutusu yerine adına AMBAR dediğiniz bir klasör açabilirsiniz.