Bilgisayarda ciddi bir şeyler yapıyorsanız alet çantanız çok önemlidir. Serbest programcılık, Doktora öğrenciliği, kitapseverlik gibi birden fazla “gözlüğünüz” varsa aşağıdaki listem size göre:
Bu liste yılların tecrübesiyle oluşan güvenilir bir listedir. İşte sihirli değneklerim:
Bu reçete “Windows”a özeldir. Linux için reçetemi ayrıca yazacağım. İlk fırsatta
Google App Engine:
Ücretsiz olarak web sayfalarımı, web uygulamalarımı Google altyapısı üzerinden yayınlamak için kullandığım çözüm.
Ayrıntılı bilgi için burayı tıklayın.
Eclipse:
Java, C/C++, Python, Android programlama yanında akademik yazım dili LaTeX için de kullandığım emektar ortam. Eclipse tek başına bir program değil her bir ayrı özellik için Eclipse’i indirdikten sonra Help menüsünde Install Software kısmından istediğiniz modülü ekleyebilirsiniz. İndirmek için
Netbeans:
Aslında Eclipse benzeri bir program ancak Java ile arayüz tasarımını sürükle bırak mantığı ile yaptığından ilk göz ağrım olan bu Java IDE’sinden vazgeçemiyorum. İndirmek için
TeXnic Center:
LateX için Windows altında mükemmel araç. Memnun kalacaksınız. İndirmek için
Python Programlama Dili:
Bir Python programcısı olarak en güçlü İngiliz anahtarı elbette eksik edilmez. İndirmek için
Python altında matematiksel işlemler, matris işlemleri vs. yapacaksanız Python NumPy kütüphanesini kullanabilirsiniz.
PSPP:
Kırık SPSS ile uğraşmak istemiyor ancak istatistikle uğraşıyorsanız bu programı deneyin. İngilizce telafuz ederken dikkat, siz istatistik gibi ciddi bir şeyden bahsederken insanlar son iki harfe takılıp gülüşüyor:)
Gretl:
Ekonometri ile ilgili çalışmalarda E-views kırığı aramayın. Onun yerine mütevazi ama tam bir canavar olan Gretl deneyin.
Chrome ve özel eklentileri:
Tarayıcı olarak genellikle Firefox, Chrome, Yandex Browser hepsini kurmakla birlikte senkronizasyon ve güçlü eklentileri için Chrome ile daha çok işim oluyor.
Bu eklentilerden bazıları:
Reklamsız, resimsiz kitabi bir okuma için Readability.
Sevdiğiniz bir makaleyi Kindle cihazınıza atmak için SentToKindle
Yandex Disk:
Dosyalarınızı sürükle bırak yaparak cloud’a atmak için Yandex Disk kullanabilirsiniz. Google Drive da bu işi yapıyor ama onu direkt tarayıcıdan kullanmak daha iyi. Nitekim çok güçlü arama araçları sunuyor.
Zotero:
Akademik dökümanlarınızı, notlarınızı derli toplu tutmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca Yandex Disk’in WebDAV özelliği ile entegre ederek dijital akademik dünyamı cloud’da tutmaktayım. Denemek için
Foxit Reader:
PDF okuma, altını çizme not alma gibi özellikler için Foxit Reader’i kullanmaktayım. Açıkçası Adobe de altını çizme özelliği ve PDF’leri cloud’da depolama özelliği gibi özellikler sunsa da Foxit bu özelliği ücretsiz olarak ilk sunması hasebiyle ilk göz ağrım. Ayrıca daha samimi. Foxit Reader indirin
Git/Bitbucket:
Yazdığım kaynak kodlarını cloud’da güvenle depolama ve versiyon takibi için bitbucket.org kullanmaktayım. Erişim için ise Git-SCM programı kullanıyorum.
Calibre:
E-kitaplarımı derli toplu tutmak, Kindle için format dönüşümleri ve diğer işler için Calibre kullanıyorum.
Resim düzenleme ve sonsuz yedekleme: Picasa ve entegre Google Fotoğraflar:
Picasa ile resim arşivlerimi düzenliyor, Google Fotoğraflar ile özel boyutta sınırsız cloud yedekleme özelliğini kullanıyorum.