Katılım Öncesi Yardım Aracı – IPA I’in 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde mali yardımların çerçevesini oluşturan beş bileşeni korunarakmali yardımlara yön verecekbeş politika alanına dönüştürülmüştür. Bu beş politika alanı içinde ise çeşitli başlıklar altında sektörler ve alt-sektörler belirlenerek Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte konuyla ilgili Bakanlıkların sorumluluğuna verilmiştir. İlgili sektör ve alt-sektörler altında yer alan proje faaliyetleri sektör sorumlusu kurumlar (lead institutions) tarafından koordine edilecektir.(http://www.diab.gov.tr/isbirligi-20-ipa-ii-donemi–2014-2020-.html)

Yeni Bileşenler:

-AB Üyeliğine Geçiş Süreci ve Kapasite Geliştirme. Bu başlık altında, Yönetişim ve Kamu Yönetimi, Sivil Toplum, Müktesebata Uyum Desteği, Birlik Program ve Ajanslarına Destek, Yargı, Temel Haklar, Göç ve İltica, Entegre Sınır Yönetimi ve Organize Suçlarla Mücadelealanlarında destekler verilmektedir.

-Bölgesel Kalkınma: Ulaştırma, çevre (su, atık su ve hava kalitesi konuları), enerji (yenilenebilir ve enerji verimliliği konuları), eğitim, sağlık altyapıları ve bilişim teknolojileri dahil KOBİ’ler desteklenmektedir.

İlerleme

IPA II Konsey Tüzüğü No:231/2014 (11 Mart 2014) ve IPA II Uygulama Tüzüğü No: 447/2014 (02 Mayıs 2014) yürürlüğe girmiştir.

IPA II ile ilgili ikincil mevzuat çalışmaları halen devam etmektedir. Ülke Strateji Belgesi ve Operasyonel Programlara ilişkin AB ve Türkiye arasındaki müzakereler ilerlemektedir.

IPA II uygulaması, Komisyon’un Operasyonel Programları onaylaması, Komisyon ile Türkiye arasında anlaşmalar (Çerçeve ve gerek görülürse sektörel, finansman) imzalanması ve Komisyon’un ilgili IPA II yapılarına bütçe uygulamaları için yetki vermesi (entrusting budget implementation tasks) ile başlayacaktır.

IPA-I Dönemi ile ilgili bazı önemli farklar

-CAO (Yetkili akreditasyon görevlisi) IPA-II dönemi tüzüğünde yer almamaktadır. (CAO kalkmıştır) -IPA-I döneminde tanımlı NAO ve Ulusal Fon, NAO ve Destek Ofisi tanımı gelmiştir.