Modigliani ve Miller 1950 yılında sermaye yapısı üzerine çalışmış iki profesördür. Temel olarak şunu ifade etmektedirler: mükemmel piyasalarda sermaye yapısının şirket değeri için hiç bir önemi bulunmamaktadır. Bu haliyle net faliyet gelir yaklaşımı ile aynı önermeye sahiptir. Modigliani-Miller Yaklaşımı firmanın değerinin faliyet gelirleri ve varlıklarına bağlı riskleri ile ilgili olduğunu ileri sürer.
Burada mükemmel piyasadan kasıt:
- Verginin olmadığı
- İşlem maliyetinin olmadığı
- İflas maliyetlerinin olmadığı
- Bilgi asimetrisinin olmadığı
ideal bir piyasadır. Böyle bir piyasa gerçekte yoktur. Bu piyasanın sayılan özellikleri Modigliani-Miller Yaklaşımının varsayımları olarak adlandırılır.
Başta Modigliani-Miller Yaklaşımının firmanın değerini belirleyen iki unsurun olduğunu söylemiştik:
- Faliyet gelirleri
- Risk
Buna göre bu iki faktörü de aynı olan firmaların sermaye yapısının farklı olması işletme değerini değiştirmez.
3 firmalı örneğimizden devam edecek olursak;
Firma Borç Özkaynak Toplam
Suat A.Ş 50 50 100
Agah A.Ş 10 90 100
Aras A.Ş 80 20 100
Bu 3 firmanın diyelim ki faliyet gelirleri ve riski de aynı olsun. Bu durumda Modigliani-Miller Yaklaşımına göre bu 3 firmanın da değeri aynıdır.
Modigliani-Miller teoremi ile ilgili olarak Miller Ağabey’in süt-kaymak örneği meşhurdur, bizzat kendi vermiştir bu örneği. Şöyle ki: Diyelim süt satıcısısınız 1 litre sütü 4 TL’ye satıyorsunuz. Taktik değiştirip 1 litre sütten bir miktar kaymak elde edip 1 TL’ye kalan yağsız sütü(skimmed milk) 3 TL’ye satıyorsunuz. Sonuç değişmiyor. Sermaye yapısını değiştirmeniz toplam kazancınızı değiştirmiyor.