image

Forward İşlemleri

En temel hali ile ifade edilecek olursa Forward sözleşmesi:

Organize bir borsa dışında olmak kaydıyla,herhangi bir ürün için, tarihi belirlenmiş bir gelecek için yapılan alım veya satım işlemidir.

Çiftçi Aras Efendi 6 ay sonra 1 ton -sert ekmeklik buğday için- hasat edecektir. Hasat ettiği anda sattığı takdirde güncel fiyatlarla satabileceği fiyat 665 TL’dir. Çiftçi zaten 1 ton buğdayı 600 TL’ye mal etmiştir hasat zamanına kadar buğday fiyatı 600 TL’nin altına düştüğü takdirde zarar edecektir. Çiftçi Aras Efendi bunun için, tüccar Agah Efendi ile anlaşarak 6 ay sonra 1 ton buğdayını 650TL’ye satmak üzere anlaşıyor. İşlem aralarında gerçekleşiyor. İşte bu durumda Forward sözleşmesi gerçekleşmiş olur.

Hepsi bu mu? Evet. Ancak hikaye sonra başlar:

O 6 ay geçtikten sonra 3 senaryo olabilir.

Dünya işleri böyle işte.

Şimdi ciddi finansçı moduna dönelim:

Futures İşlemleri

Tezgahüstü piyasada (Agah ile Aras arasında kimse araya girmeden) yapılan bu forward işlemi eğer borsada yapılıyor olsa buna Futures işlemi diyecektik. Peki bu işlemin borsada yapılması ile yapılmaması arasındaki fark ne olacaktır.

Forward ile Futures işleminin farkları:

Bu iki işlemin benzerliği ise her ikisinin gelecekteki fiyat farklarından korunma amacıdır. Elbette Tüccar Agaha Efendi’nin 2. senaryomuzda hayalini kurduğu gibi spekülasyon (hiç dolandırmadan, vurgun yani) amacı ile de yapılmış olabilir.